Spolok odovzdával certifikáty mladým

Na Gréckokatolíckom eparchiálnom úrade v Bratislave sa 17. decembra 2022 uskutočnil predvianočný večierok mladých študentov. Podujatie organizovala Komisia pre medzinárodné vzťahy Spolku sv. Cyrila a Metoda a bolo spojené s odovzdávaním certifikátov o absolvovaní študijného pobytu v Nemecku prostredníctvom CM Exchange Program (CM).

Samotnému večierku predchádzala slávnostná božská liturgia, slávená v gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia úctyhodného a životodarného Kríža, ktorej predsedal o. Miroslav Házy, duchovný riaditeľ CM Exchange programu. Počas sv. liturgie sa k zhromaždeniu prihovoril miestny farár o. Rastislav Čižik, ktorý má tiež vlastné skúsenosti so štúdiom v Nemecku. Vo svojom príhovore povzbudil najmä CM žiakov, ale aj CM absolventov, aby neprestali byť vďační za možnosť pobytu v zahraničí, pretože kontakty, zážitky aj spomienky postupne pominú, ale vďačnosť v srdci zostane navždy. Spevom sprevádzali sv. liturgiu manželia Škovierovci.

Po sv. liturgii pokračoval samotný večierok za účasti mnohých vzácnych hostí, CM žiakov a absolventov, ale aj aktívnych členov spolku. Príhovor na tému slovensko-nemeckých (bavorských) vzťahov v duchu 30. výročia vzniku diplomatických vzťahov medzi moderným demokratickým Slovenskom a Nemeckom predniesol Dr. Martin Jonák, ktorý sedemnásť rokov žil a pôsobil na Univerzite v Heidelbergu. Pri tejto príležitosti boli odovzdané certifikáty dvom CM žiačkam, Tatiane Kočíkovej a Márii Štyrákovej, ktoré absolvovali polrok na partnerskom Willibald-Gymnasium v bavorskom meste Eichstätt. Celý večierok sa niesol vo vianočnej atmosfére a na záver tohto krásneho a inšpirujúceho večera zaznela aj pieseň Tichá noc. Pieseň vznikla v nemecky hovoriacom svete a vhodne vystihuje tajomstvo sviatkov Kristovho narodenia.

Vďaka patrí aj partnerskej organizácii programu CM Exchange, nadácii Hanns-Seidel-Stiftung na Slovensku, za jej finančnú podporu a aktívnu spoluprácu. Tento rok boli prijatí do programu piati noví uchádzači. Novým CM absolventkám, ako aj novým CM žiakom prajeme veľa úspechov a pekných zážitkov počas ich pobytu v Nemecku.

o. Miroslav Házy



Foto: archív SSCM

de_DEDeutsch
sk_SKSlovenčina de_DEDeutsch